Kinderen
Ik heb ervaring met uitvaarten van kinderen en met begeleiding van kinderen die met afscheid te maken krijgen. Jonge kinderen gaan vaak anders om met rouw dan wij als volwassenen dat doen. Zij verwerken het overlijden vaak meer in stukjes. Momenten van groot verdriet worden afgewisseld met momenten dat het kind gewoon speelt en plezier heeft. Jonge kinderen uiten hun gevoelens van verdriet, boosheid en verwarring vaak ook op een andere manier, een manier die niet altijd even goed te herkennen is als rouw.
Als kinderen te maken krijgen met het verlies van een vader, moeder, opa, oma, broer(tje) of zus(je) is het belangrijk dat ze dit op hún manier mogen beleven. Het is belangrijk dat ze een liefdevolle ervaring opdoen. De dood hoort bij het leven, soms ook bij het leven van een (jong) kind. Voor de rouwverwerking van kinderen is het goed om ze actief bij de uitvaart te betrekken. Ik geef ze open en eerlijk antwoord op alle vragen en probeer ze een rol te geven.
Belangrijk is dat het kind de kans krijgt op zijn/haar eigen manier het verlies te verwerken. Kinderen hebben behoefte aan iemand om mee te praten, om tegenaan te leunen of om weer leuke dingen mee te doen en te ervaren dat het leven gewoon doorgaat. Juist omdat jonge kinderen over het algemeen niet doorlopend verdrietig zijn.
Al iets oudere kinderen zijn vaak ook erg bezig met hoe ze gezien worden door de wereld om zich heen. Wat wordt er van mij verwacht in deze situatie? Vooral in het contact met leeftijdgenoten willen ze hun gevoelens niet te veel tonen en niet te veel praten over het overlijden. Ze zijn bang om in een uitzonderingspositie te komen en de aansluiting te verliezen. Ook op deze leeftijd is het belangrijk dat het kind vragen mag stellen en kan praten over het overlijden. Soms is het voor deze kinderen prettiger wanneer ze kunnen praten met iemand die net iets verder van de overledene afstaat, zodat ze zich kunnen uiten zonder zich zorgen te hoeven maken over wat dit doet met de ander.
Als volwassenen moeten wij het kind de boodschap geven dat we om kunnen gaan met het verdriet en dat we er vertrouwen in hebben dat het kind dat ook zal kunnen, ook al voelt dat nu nog niet zo.
Komt een kindje vóór, tijdens of kort na de geboorte te overlijden, dan staan de ouders met lege handen. De wieg blijft leeg, het blijft stil in de babykamer die vol leven had moeten zijn. In de meeste gevallen gaat de voorkeur er dan naar uit om het kindje mee naar huis te nemen zodat in intieme sfeer afscheid genomen kan worden. Ik zal mijn uiterste best doen om dit te realiseren.
Als je weet dat je afscheid moet gaan nemen van je kind zullen er veel vragen zijn: wat is er allemaal mogelijk, wat zullen de kosten zijn, ben ik hiervoor verzekerd? Ik heb de kennis in huis om jullie, de school en/of andere betrokkenen te begeleiden naar het afscheid.
© 2021 · www.vooraltijdbijzonder.nl – Voor Altijd Bijzonder Uitvaartzorg – 5926 SL – Venlo – T: 077-8200007 | M: 06-15156046 | Whatsapp: Claudia | Leveringsvoorwaarden Voor Altijd Bijzonder Uitvaartzorg