Bij iedere uitvaart is er één persoon die opdracht geeft voor het regelen en uitvoeren van de uitvaart. Meestal is dit de echtgeno(o)t(e) of de partner van de overledene. Ook kan dit één van de kinderen zijn, een ander familielid, de buurman of een andere bekende zijn. De opdrachtgever bepaalt, meestal in samenspraak met nabestaanden en/of vrienden, hoe de uitvaart geregeld en uitgevoerd moet worden. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de betaling van de uitvaart.
De A-verklaring en de B-verklaring worden meegenomen door de uitvaartondernemer. Met deze formulieren en het aangifteformulier (het formulier waarop de persoonlijke gegevens van de overledene staan vermeld) zal de uitvaartondernemer de aangifte van overlijden doen bij de Burgerlijke Stand in de plaats waar het overlijden heeft plaatsgevonden. Van de Burgerlijke Stand ontvangt de uitvaartondernemer het uittreksel uit het overlijdensregister (ook wel de akte van overlijden genoemd) en het verlof tot begraven of cremeren. Het uittreksel uit het overlijdensregister wordt na de uitvaart overhandigd aan de opdrachtgever, de originele akte van overlijden blijft altijd bij de Burgerlijke Stand. De Burgerlijke Stand geeft het overlijden door aan de belanghebbende instanties (Sociale Verzekeringsbank, Belastingdienst, de grote pensioenfondsen, het UWV, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, Onroerende-zaakbelasting WOZ, afvalstoffenheffing en rioolrecht) met inachtneming van de privacywetgeving.
Bij een ongeluk, euthanasie, zelfmoord, moord of verdrinking is sprake van een niet natuurlijke dood. Is het overlijden een gevolg van een ongeval of een niet-natuurlijke dood, dan moet naast de arts ook direct de verzekeringmaatschappij worden ingelicht. Door de schouwarts zal een politiearts worden ingeschakeld en indien noodzakelijk volgt een onderzoek bij het Nederlands Forensisch Laboratorium te Rijswijk. De officier van Justitie zal dan een “verklaring van geen bezwaar” afgeven waarna de uitvaart kan plaatsvinden.
Na het vaststellen van de dood zal de arts de A-verklaring en de B-verklaring afgeven. De A-verklaring is het document waarop de naam van de overledene staat, de geboorte- en overlijdensdatum. Dit formulier is voor iedereen ter inzage. Op de A-verklaring wordt meestal niet het tijdstip en de oorzaak van het overlijden vermeld. De B-verklaring is een formulier waarop de arts de oorzaak van het overlijden invult. Dit formulier is bedoeld voor de statistieken en wordt door de arts gesloten en van zijn handtekening of paraaf voorzien. Beide formulieren worden door de uitvaartondernemer meegenomen voor de aangifte bij de Burgerlijke Stand.
De verzekering keert meestal uit aan de begunstigde op de polis. Soms kan de uitkering direct naar Voor Altijd Bijzonder Uitvaartzorg worden overgemaakt. Als je dit wenst kun je een akte van cessie invullen. Deze moet worden getekend door de begunstigde. De verzekeringsmaatschappij informeert je over de waarde van de verzekering. Zijn de premies bijvoorbeeld niet (volledig) voldaan of is de polis afgekocht, dan is het mogelijk dat er geen of een lager bedrag wordt uitgekeerd. Daarnaast kan het voorkomen dat de maatschappij een lager bedrag uitkeert omdat je de uitvaart door een andere partij laat verzorgen. Als Voor Altijd Bijzonder Uitvaartzorg de polis voor je tot uitkering laat komen, is dit dus geen garantie dat de verzekeringsmaatschappij daadwerkelijk uitkeert. Je blijft daarom altijd zelf verantwoordelijk voor het betalen van de uitvaartnota.
Bij een deposito stort je een bedrag ineens bij een uitvaartondernemer. De uitvaartondernemer heeft vervolgens de plicht dit geld goed te beheren. Door de betaling van het deposito is op het moment van overlijden de uitvaart al betaald. Jaarlijks krijg je van de uitvaartondernemer een bericht van de rentebijschrijving.
Het is belangrijk te weten of er een testament of laatste wilsbeschikking aanwezig is. Een testament of laatste wilsbeschikking wordt niet alleen gebruikt om de erfenis in te beschrijven, er kunnen ook wensen aangaande de uitvaart in worden genoemd. Bent u er niet zeker van of er een testament is, dan kan het Centraal Testamentenregister in Den Haag (www.centraaltestamentenregister.nl) worden geraadpleegd. Iedereen die een testament heeft, staat in het Centraal Testamentenregister geregistreerd. Voor het opvragen van informatie uit het Centraal Testamentenregister is het overigens noodzakelijk een uittreksel uit het overlijdensregister te overhandigen.
De echtgenote en/of de kinderen zijn altijd de rechthebbenden van de polis. Zijn er problemen in de familie en wil je er zeker van zijn dat de gelden van de polissen gebruikt worden voor de uitvaart, dan kun je als rechthebbende ook de uitvaartondernemer benoemen. De gelden komen vrij bij overlijden en de familie blijft hier verder buiten. Zij kunnen natuurlijk wel hun wensen met betrekking tot de uitvaart kenbaar maken. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die vragen naar een akte van erfrecht voordat zij overgaan tot het uitkeren van de polissen.
Voor de akte van overlijden heeft de uitvaartondernemer gegevens nodig. De gegevens die in het trouwboekje staan zijn bijna altijd de juiste gegevens, vandaar dat de uitvaartondernemer er altijd naar zal vragen. Voor de aangifte van overlijden is het trouwboekje niet meer nodig omdat alle computerbestanden van de overheid tegenwoordig aan elkaar zijn gekoppeld. Tegenwoordig wordt overigens niet altijd meer een trouwboekje afgegeven omdat het niet meer verplicht is. Om toch over de juiste namen van de overledene te kunnen beschikken kunnen de juiste namen worden vastgesteld aan de hand van een uittreksel uit het huwelijksregister.
Met de A-verklaring en B-verklaring en het aangifteformulier krijgt de uitvaartondernemer tevens het verlof tot begraven of cremeren. Met dit formulier, wordt toestemming verleend tot begraven of cremeren en moet worden overhandigd aan het personeel van de begraafplaats of het crematorium. Zonder dit formulier kan geen begrafenis of crematie plaatsvinden.
Een natura-uitvaartverzekering is een verzekering die je afsluit en waar je premie voor betaalt tot het overlijden. Er is een leeftijdsgrens verbonden aan het afsluiten van de naturaverzekering. Deze ligt meestal rond de 70 jaar. Hoe jonger je de verzekering afsluit hoe lager de premie zal zijn. De naturaverzekering verzekert de meest voorkomende diensten bij een uitvaart en keert geen geld uit. Per maatschappij is het dienstenpakket verschillend. De voordelen van een naturaverzekering zijn dat de uitvaart conform de polis wordt uitgevoerd en dat dit een hoop zorgen kan wegnemen. Wel is het pakket van iedere naturaverzekering verschillend en moet je uitzoeken welke verzekering het beste bij de wensen past. Bij sommige naturaverzekeringen kun je een extra kapitaalverzekering afsluiten voor grote uitgaven bij de uitvaart. Je moet dan denken aan een eigen graf, een grafsteen of, als je terug wilt naar het land van herkomst, de extra kosten daarvoor. De extra kosten worden uit de kapitaalverzekering betaald. Een van de nadelen van een naturaverzekering is dat het verzekerde pakket in de loop der jaren kan veranderen. Sommige verzekeringsmaatschappijen halen diensten uit het pakket of wijzigen de diensten om de premies laag te kunnen houden. Voor de diensten die niet zijn afgenomen wordt niet altijd een verrekening of vergoeding gegeven. Dat houdt in dat je premie betaalt voor iets waar je misschien nooit gebruik van zal maken. Zeg je de verzekering tussentijds op dan vindt er vaak geen restitutie plaats. Soms wordt de betaalde premie omgezet in een kapitaal- of koopsompolis. Je hebt ook niet altijd de mogelijkheid om zelf een uitvaartondernemer en/of een rouwcentrum te kiezen. Doe je dat toch dan zijn deze kosten voor rekening van de nabestaanden. De premie wordt bij veel naturaverzekeringen jaarlijks aangepast, dit betekent dat een dergelijke verzekering achteraf vaak duurder wordt dan verwacht.
Bij een kapitaalverzekering betaal je maandelijks/periodiek een premie voor een kapitaal dat bij overlijden wordt uitgekeerd. Het uit te keren kapitaal spreek je van te voren af met de verzekeringsdeskundige. Op het moment van overlijden zal dit kapitaal beschikbaar zijn om de uitvaart te kunnen betalen. Sommige verzekeraars zullen het bedrag indexeren, hierdoor kun je meedelen in de winst of bestaat de mogelijkheid dat de verzekeraar jaarlijks een percentage aan rente bijschrijft. Uitvaarten worden jaarlijks duurder, controleer daarom van tijd tot tijd of je kapitaalverzekering nog toereikend is. Bij het afsluiten van een kapitaaluitvaartverzekering moet altijd een eenvoudige gezondheidsverklaring worden ingevuld. Eén van de nadelen van een kapitaaluitvaartverzekering is dat ook deze een leeftijdsgrens heeft. Dit is per verzekeringsmaatschappij verschillend maar ligt meestal tussen de 60 en 70 jaar. Soms wordt de betaalde premie omgezet in een kapitaal- of koopsompolis. Ook bij een kapitaaluitvaartverzekering vindt bij het stoppen van de verzekering vaak geen restitutie van de betaalde premies plaats. Moet je om welke reden dan ook stoppen met de kapitaaluitvaartverzekering dan stuit dit meestal op enige moeilijkheden van de kant van de verzekeraar.
© 2021 · www.vooraltijdbijzonder.nl – Voor Altijd Bijzonder Uitvaartzorg – 5926 SL – Venlo – T: 077-8200007 | M: 06-15156046 | Whatsapp: Claudia | Leveringsvoorwaarden Voor Altijd Bijzonder Uitvaartzorg